Lehké těstoviny se špenátem, kuřecím masem a parmazánem

3
5910

Vyhýbat se těstovinám během dietního opatření není tak úplně vhodné. Ačkoli obsahují nemalé množství sacharidů, jedná se o sacharidy složené, z nichž naše tělo těží. Dodávají nám energii a dokonce na dlouhou dobu zasytí. Je ovšem potřeba držet se několika osvědčených rad při výběru i následném zpracování.

„Těstoviny nejsou zlo, pokud si dáte práci s jejich výběrem a přípravou“

A jak na samotný výběr kvalitních těstovin? Rozhodně na nich nešetřete. Ty nejlevnější totiž obsahují minimum vlákniny a vyšší podíl rychle stravitelných škrobů. Navíc mají vyšší glykemický index, takže po nich rychle vyhládnete a přispívají k zadržování tuků v těle a následném tloustnutí. Proto vsaďte na kvalitnější kousky, které poznáte podle struktury, ceny, ale především složení.

Při přípravě těstoviny nerozvařujte a vařte je pouze na skus – čili „al dente“. Také množství těstovin by mělo být v redukčním jídelníčku omezené. Porce by měla mít v průměru 50 až 60 gramů, pokud hubneme, bude gramáž ještě o něco menší. Ale zpátky k našemu receptu.

testoviny-spenat-zapecene - Lehké těstoviny se špenátem, kuřecím masem a parmazánem

Lehké těstoviny se špenátem, kuřecím masem a parmazánem

Doba přípravy: do 60 minut
Počet porcí: 4
Náročnost přípravy: Střední

Ingredience:

  • Balík těstovin (například penne)
  • 500 g čerstvého špenátu (můžeš nahradit mrazeným)
  • Parmazán vcelku
  • Jedna větší cibule
  • Slunečnicový olej
  • Dva stroužky česneku
  • Kari
  • Sůl a pepř
  • Čerstvé bylinky k dochucení

Postup přípravy

Těstoviny uvařte dle návodu na obalu. Snažte se je nerozvařit. Ideální je, pokud budou al dente – čili na skus. Ve větším hrnci si rozehřejte olej. Cibuli nakrájejte na menší kostičky a orestujte dozlatova. Kuřecí maso rozkrájejte na malé nudličky, posypejte kari kořením a solí a orestujte zvlášť na tuku.

Pokud použijete zmrazený špenát, rozmrazujte jej v sítku, ať můžete přebytečnou vodu vymačkat. Do hrnce by měl jít špenát téměř suchý. Jakmile bude cibule orestovaná, přidejte špenát a míchejte, aby se nepřipálil. Těstoviny nechte okapat a maso vedle odpočinout.

Jakmile bude špenát orestovaný, přidejte do velkého hrnce kuřecí maso a těstoviny. Dochuťte solí, pepřem, rozetřeným česnekem a čerstvými nasekanými bylinkami. Podávejte s hoblinkami parmazánu.

Náš tip: Pokud vám nevadí méně dietní varianta, můžete hotové těstoviny vložit do zapékací misky, zalít je smetanou a společně s parmazánem patnáct minut zapékat v troubě.

Co jste možná nevěděli o špenátu

Co jste možná nevěděli o špenátu

  • Špenát má vysoký obsah karotenu a vitamínu C.
  • Má až čtyřikrát více betakaroténu než brokolice.
  • Železo a listová zeleň mají příznivý vliv na tvorbu krve a podporují činnost štítné žlázy.
  • Dříve se lidé domnívali, že špenát obsahuje desetkrát více železa. Problém byl v chybějící desetinné čárce.
  • Při nákupu čerstvého špenátu dávejte pozor, aby nebyl povadlý, nažloutlý nebo nebyl příliš světlý; to všechno jsou znaky, které naznačují problém.
  • V boji proti rakovině se špenát zařadil na přední příčku díky vysokému množství karotenoidů.
  • Špenát podporuje střevní peristaltiku a následné vyprazdňování střev a je tedy vhodný jako doplněk při léčbě zácpy a hemoroidů.
  • Špenát najde uplatnění v teplé i studené kuchyni.
4.5/5 - (2 votes)
Pavla Hájková
Postupem času skrze metody pokus omyl jsem přišla na to, že diety samy o sobě nefungují a nic neřeší. Jejich efekt je krátkodobý a velmi nejistý. Změna životního stylu, zahrnující dostatek pohybu a pestrost stravy, vás musí prostě bavit. A hlavně: Je to všechno ve vaší hlavě.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here