Kološvárské zelí – poklad maďarské kuchyně, kterému neodoláte

0
112

Málokdo ví, že zelí patří mezi nejcennější a nejvýznamnější superpotraviny současnosti. Stojí pár korun a nabízí nespočet zdravotních benefitů. O jeho pozitivních vlastnostech na naše zdraví věděly už naše babičky. Receptů na to, jak uvařit zelí, znaly nespočet. Vařily zelí na kyselo, na sladko, zelí spálené, dušené, ale i jeden recept, který proslavila maďarská herečka Déryová. Jde o tradiční kološvárské zelí, které může na první pohled působit maličko netradičně. Ve skutečnosti jde o ale o výtečný pokrm, který si získá vaše chuťové pohárky „na první dobrou“.

„zelí je superpotravina se spoustou vitamínů!“

Zelí jako moderní superpotravina

Zelí se už od starověku využívalo k prevenci a léčbě trávicích obtíží. Některé zdroje dokonce uvádějí, že bylo dříve hojně používáno k léčbě astmatu nebo onemocnění dýchacího ústrojí. Dnes platí zelí za moderní superpotravinu s celou řadou vědecky doložených benefitů. Ačkoli obsahuje více než 90 % vody, nabízí i velké množství vlákniny, bílkovin a cukru. Je bohaté na minerální látky – vápník, železo, síru, draslík, měď hořčík, sodík, mangan, fluor, selen a zinek, a vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K a J, alfa a betakarotén.

Mezi největší přednosti zelí patří skutečnost, že ochraňuje oběhový systém, snižuje riziko vzniku mrtvice a dokonce i šedého zákalu. Stejně jako ostatní superpotraviny i zelí na sebe váže volné radikály a pomáhá při odstraňování kyseliny močové. Díky této vlastnosti přispívá k prevenci a léčbě zánětu svalů, revmatismu a onemocnění štítné žlázy. Pravidelná konzumace zelí má navíc příznivé účinky na cévy a související snižování vysokého tlaku. Díky vitamínu K zlepšuje koncentraci a mozkové funkce, udržuje zdravou mysl a chrání před degenerativními onemocněními nervového systému. Zmínit musíme samozřejmě i pozitivní účinky na naše trávení a zažívání. Potřebujete snad další důvody, proč vyzkoušet dnešní recept? 🙂

naservirovane-kolosvarske-zeli - Kološvárské zelí – poklad maďarské kuchyně, kterému neodoláte

Doba přípravy: 60 minut
Počet porcí: cca 2
Náročnost přípravy: Střední

Ingredience:

  • 500 g kysaného zelí
  • 500 g mletého masa (ideálně plecko)
  • 180 g zakysané smetany
  • 2 cibule
  • 2 pikantní klobásy
  • 1 hrnek syrové rýže
  • mletá paprika (pokud máte rádi pikantnější jídla, volte pálivou)
  • sůl a pepř
  • sádlo
  • majoránka

Postup přípravy:

Na sádle osmahneme jednu cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme mleté maso, sůl, pepř, majoránku a papriku. Maso následně podusíme do měkka. Mezitím si uvaříme rýži. V druhém hrnci osmahneme druhou cibuli společně s kysaným zelím (propláchnutím a zbaveným vody).

Do směsi přimícháme rýži a připravíme si větší pekáč. Do něj skládáme vrstvu zelí s rýží, na to mleté maso, kolečka klobásy a opět zelí s rýží. Svrchní vrstvu potřeme zakysanou smetanou. Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečeme přikryté asi 20 minut.

Vyzkoušeli jste kološvárské zelí? Dejte nám vědět do diskuze pod článkem, jak se vám povedlo.

Kološvárské zelí – poklad maďarské kuchyně, kterému neodoláte
5 (100%) 1 hodnocení
Postupem času skrze metody pokus omyl jsem přišla na to, že diety samy o sobě nefungují a nic neřeší. Jejich efekt je krátkodobý a velmi nejistý. Změna životního stylu, zahrnující dostatek pohybu a pestrost stravy, vás musí prostě bavit. A hlavně: Je to všechno ve vaší hlavě.

NAPIŠ K ČLANKU SVŮJ KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here