Bezlepková dieta zbaví tuku v oblasti bříška a pročistí organismus

0
931

Drtivá většina těch, kteří bezlepkovou dietu drží, bohužel nemá jinou možnost. Trpí totiž nemocí zvanou celiakie a lepek jejich zažívání jednoduše „nedělá dobře“. Existují však i lidé, kteří bezlepkovou dietu drží zcela dobrovolně a snaží se zbavit škodlivin, které se v jejich těle během let nestřídmého přejídání nahromadily. Pokud patříte do první nebo druhé skupiny, jistě vás bude zajímat, co se s vaším tělem stane, pokud vysadíte lepek a co vlastně jíst smíte a co ne.

Co je to lepek?

Lepek je směsí dvou bílkovin obsažených v obilninách. V pekárnách a vlastně celém pekárenském průmyslu jde o nepostradatelnou součást pečiva, kterému dodává jeho jedinečnou pružnost. Bohužel právě lepek je pro značnou část populace těžce stravitelný. Odhadem je v České republice na 100 000 diagnostikovaných celiaků. Ještě víc prý existuje těch, u kterých nemoc nebyla dosud odhalena.

Jak se celiakie projevuje?

Trpíte-li citlivostí na lepek, po jeho přijetí dojde k podráždění sliznice a zánětu tenkého střeva, který se projevuje celou řadou negativních projevů (průjem, nechutenství, únava, nadýmání, rapidní úbytek hmotnosti apod.). Pokud byste tyto příznaky ignorovali a ze svého jídelníčku lepek nevyloučili, můžete se v krajním případě dopracovat až k cukrovce nebo dokonce rakovině.
obili - Bezlepková dieta zbaví tuku v oblasti bříška a pročistí organismus

Co musíte při bezlepkové dietě z jídelníčku vyloučit?

  • chléb
  • pečivo
  • strouhanku
  • cukrářské výrobky
  • těstoviny
  • knedlíky
  • vločky
  • kroupy
  • krupici
  • kuskus
  • otruby
  • naklíčené obilí
  • rostlinné maso
  • uzeniny
  • konzervy
  • paštiky
  • výrobky z mletého masa

vajicka-mouka - Bezlepková dieta zbaví tuku v oblasti bříška a pročistí organismus

Čím potraviny nahradit?

Ačkoli se to na první pohled nemusí zdát, alternativ existuje více, než se může zdát. Ve svém novém jídelníčku nezapomínejte na:

  • Rýži – loupaná i natural, vaporizovaná, rýžové burizony, rýžová kaše, rýžová mouka, rýžové vločky, rýžové těstoviny, rýžový papír apod.
  • Kukuřici – kukuřičná mouka, kukuřičná krupice, kukuřičný škrob Maizena, kukuřičná instantní kaše, kukuřičné těstoviny, kukuřičné lupínky, kukuřičná strouhanka, křehký kukuřičný chléb, kukuřičné perličky, kukuřice mražená, kukuřice sterilovaná, popcorn
  • Sóju – sójové boby, Mungo, sójová mouka – hrubá, hladká, tučná a odtučněná, sójové vločky, sójová krupice, sójové mléko, sójový jogurt, okara, sójová majonéza, sójové maso – kostky, plátky, drť, pražené sójové boby, sójový sýr Tofu, sójové klíčky čerstvé, sójové klíčky sterilované
  • Brambory – vařené, pečené, bramborová kaše, bramborový škrob Solamyl, bramborová mouka, bramborová vláknina
  • Pohanku – pohanka hnědá, pohanka zelená, pohanková drť, pohanková mouka, pohanková krupice, pohankové krupky, pohankové vločky, pohankové těstoviny, pohankový křehký chléb, pohankové křupky.
  • Proso – Jáhly, prosná mouka, prosná krupice, prosné vločky, prosná instantní kaše
  • Amarant – Amarantová mouka, amarantové křupky, amarantové sušenky, amarantové těstoviny
  • Luštěniny – Fazole, čočka hnědá, čočka červená, čočka sterilovaná, hrách suchý, hrášek zelený čerstvý, hrášek zmrazený, hrášek sterilovaný, cizrna, luštěninové mouky.
  • Ořechy a semena
  • Maso a uzeniny, které jsou označené jako bezlepkové
  • Mléko a mléčné výrobky
  • Vejce
  • Ovoce a zeleninu

„Po přechodu na bezlepkovou stravu vás čeká ploché bříško“

Drtivá většina lidí, kteří ze svého jídelníčku vynechají klasickou bílou mouku, jako zázrakem hubne především v oblasti břišních partií. Poměrně záhy se zbaví tzv. „moučného břicha“. Právě zde se totiž ukládá přijatý lepek a vytváří nevzhledné faldíky. Kromě toho také pročistíte své zažívání, zbavíte ho přijatých škodlivin a nánosů, jako zázrakem získáte spoustu čerstvé energie a ještě si pochutnáte na netradičních bezlepkových receptech, které se v poslední době množí doslova jako houby po dešti.

5/5 - (1 vote)
Lucie Procházková
Vždycky jsem byla tou malou oplácanou holkou, kterou v hodinách tělocviku nikdo do svého týmu nechtěl. Na škole jsem začala experimentovat s řadou nesmyslných diet a až mnohem později jsem pochopila pravou podstavu hubnutí a zdravého stravování.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here