Atkinsova dieta: Když proteiny a tuky můžete dle libosti

0
48

Do letních dovolených zbývá ještě několik dlouhých týdnů. Pokud se ale převažujete a před zrcadlem přeměřujete a počítáte škody, které na vašem zevnějšku napáchala zima, oslavy Vánoc nebo Silvestra a plánujete se před létem dostat do vysněných šatů anebo plavek, máte nejvyšší čas na to, začít se svou postavou něco dělat.

„Pro každého člověka existuje dieta, která mu pomůže zhubnout. Důležité je ji objevit.“

Řešením samozřejmě není hladovění anebo drastický zásah do stávajícího jídelníčku. Aby bylo vaše snažení opravdu úspěšné, je potřeba nastavit opatření, které pro vás nebude příliš drastické a zbytečně tak neodradí od dalšího . Pokud si rádi pochutnáváte na mastných a tučných jídlech, nemůžete žít bez poctivého steaku nebo uzenin, možná by mohla krok správným směrem představovat Atkinsova dieta. Jak funguje? Čtěte dál a dozvíte se to.

Tělo tráví nejdříve sacharidy

Dieta byla pojmenována po jistém doktoru Atkinsovi, který tvrdil, že lidské tělo nejdříve tráví sacharidy, a poté přesune svou pozornost k tukům. Proto vytvořil stravovací plán, v němž minimalizoval příjem sacharidů a naopak zdůraznil dostatečný příjem tuků a proteinů.

Potraviny bohaté na sacharidy nahradil takovými, které v sobě ukrývají bohaté zásoby uhlohydrátů a škrobu. Jeho teorií také bylo, že naše tělo funguje ideálně v případě, kdy využívá energii ze sacharidů (konkrétně tedy z glukózy). Pokud ale sacharidy chybí, sáhne naše tělo do zásob v podobě tuků. Navíc opadá nutnost počítat kalorie, což řadu z nás nepříjemně limituje a zdržuje.

atkinsova-snidane - Atkinsova dieta: Když proteiny a tuky můžete dle libosti

Hlavní zásady Atkinsovy diety

  • Nikde není přesně napsáno, kolik toho denně můžete sníst.
  • Zakázány jsou pouze sacharidy (a to i ty skryté v potravinách, kde byste je vážně nečekali)
  • Důležité je nikdy nemít hlad. Proto mějte stále po ruce oříšky nebo nějakou proteinovou tyčinku bez cukru.
  • Výhodou je, že můžete konzumovat energetické potraviny, které jiné diety zakazují.
  • Poslední jídlo si dopřejte nejpozději ve 20.00 hodin.
  • Nemusíte zdlouhavě a složitě sledovat počet přijatých kalorií
  • Atkinsova dieta je úspěšná i tam, kde jiné pokusy selhaly
  • Při správném dodržování mizí většina zdravotních problémů způsobených nadváhou

4 fáze Atkinsovy diety

První je indukční fáze, kterou byste měli dodržovat alespoň 14 dnů. V této první fázi omezte sacharidy na maximálně 20 g denně. Co to znamená v praxi? Z jídelníčku budete muset vyřadit takové potraviny jako rýže, těstoviny, brambory, pečivo, ovoce, mléko či sladkosti. Pozor dávejte také na některé druhy zeleniny, které mohou obsahovat nežádoucí množství sacharidů. Povoleny pro tuto fázi jsou pouze saláty, dýně, chřest, květák, okurky nebo papriky. Do jídelníčku zařaďte potraviny bohaté na proteiny. Najdete je třeba v rybách, masu, kvalitních uzeninách, mořských plodech, vejcích, proteinových nápojích a sýrech.

Druhou fází je postupné hubnutí. Tady ale není specifikováno, jak dlouho byste měli v této fázi setrvávat. Každý den můžete přidat pět gramů sacharidů navíc. A to až do chvíle, dokud se vaše hubnutí úplně nezastaví. Většina osob se nedostane přes 60 g sacharidů. Do fáze číslo tři přejděte ve chvíli, kdy vám do stanovené ideální váhy zbývá cca 4,5 kilogramu.

Třetí před-udržovací fázi byste měli ideálně držet asi měsíc. Opět můžete zvýšit příjem sacharidů, nyní ale o 10 gramů týdně. V této fázi byste neměli pociťovat vlčí hlad, stres ani další negativní pocity. Sacharidy opět přidávejte do chvíle, dokud budete stále hubnout.

Poslední fází je fáze udržovací, během které byste si měli osvojit nové stravovací návyky a vychytat ideální porci sacharidu.

Atkinsova dieta: Když proteiny a tuky můžete dle libosti
5 (100%) 1 hodnocení
728x90-2-modif-1517685944.gif
Vždycky jsem byla tou malou oplácanou holkou, kterou v hodinách tělocviku nikdo do svého týmu nechtěl. Na škole jsem začala experimentovat s řadou nesmyslných diet a až mnohem později jsem pochopila pravou podstavu hubnutí a zdravého stravování.

NAPIŠ K ČLANKU SVŮJ KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here