Obsah
Žlučníkovou dietu dnes nedrží pouze ti, kteří prodělali onemocnění nebo dokonce operaci žlučníku, ale spousta osob, které chtějí těmto nepříjemnostem do budoucna předcházet. Co je ve žlučníkové dietě povoleno a čemu byste se naopak měli zcela vyhnout? To bude součástí dnešního článku.
„Žlučníková dieta může být účinnou prevencí před žlučovou kolikou“
Protože žlučník a jeho funkce v těle člověka úzce souvisí s játry, někdy je též žlučníková dieta zaměňována za dietu jaterní, které se hodně podobá. Povinně by ji měli dodržovat lidé, kteří se s onemocněním žlučníku potýkají, ale také osoby, které jsou po operaci žlučníku. Je úplně jedno, zda šlo o klasickou operaci nebo o laparoskopickou operaci žlučníku. Dietou nic nezkazíte. Ba právě naopak!
Žlučníková kolika: Jak ji rozpoznat?
Žlučníkovou koliku obvykle doprovází silná bolest v pravém podžebří, ale i nadbřišku. Tato úporná bolest se může šířit po žeberním oblouku do zad a vystřelovat i do pravé ruky. Postiženému jedinci není dobře, potí se, cítí se malátný, bez energie a elánu. Prvotní příznaky (únavy, teploty) mohou mylně svádět k chřipce nebo nachlazení.
Výše zmíněná bolest je ovšem jasným příznakem toho, že s horkým čajem a lékem na horečku se v žádném případě neobejdete. Tento stav může někdy doprovázet i zvracení žaludečních šťáv. Úlevu obvykle přináší poloha vleže, kdy se postižený jedinec stočí klubíčka na levém boku. Bohužel i v tomto případě jde obvykle pouze o dočasnou úlevu a postižený bude nucen vyhledat odborníka.
Co žlučníkovou koliku a další onemocnění způsobuje?
V první řadě jde samozřejmě o životní styl jedince. Vyvolat ji sice může nadměrná fyzická námaha, mnohem častější příčinou je ale nezdravé, tučné a mastné jídlo zkonzumované ve větším množství. Kolika se neprojeví hned. Nejčastěji nám dokáže znepříjemnit noc a trvat může od několika minut až po dlouhé tři hodiny. Bolesti jsou způsobeny žlučovým kamenem, který se zaklíní v krčku žlučníku. Neléčená žlučníková kolika může vyústit v mnohem závažnější onemocnění.
Žlučníková dieta: Vhodné potraviny a nápoje
- Nízkotučné mléčné výrobky
- Rýže, ovesné vločky, mouka, těstoviny
- Pšeničný chléb
- Med
- Hroznový a třtinový cukr
- Nedráždivé koření
- Nenadýmavá, nepálivá a nedráždivá zelenina
- Ovoce
- Ryby
- Libové maso
- Nízkotučná libová vepřová, krůtí nebo kuřecí šunka
Žlučníková dieta: Nevhodné potraviny a nápoje
- Tučná masa, uzeniny, vnitřnosti, uzené ryby
- Zrající, plísňové a tučné sýry
- Tučné jogurty a smetany
- Smažená jídla a tuky obecně
- Smažená, sázená, vařená vejce
- Majonézy, tatarky a další dochucovadla
- Ořechy
- Nadýmavá a pálivá zelenina
- Přílohy (např. bramborový salát, smažené brambory, hranolky, kynuté knedlíky, luštěniny).
- Moučníky a sladká jídla
- Dráždivé koření
- Alkohol
- Silná zrnková káva
- Sladké limonády s vysokým obsahem oxidu uhličitého
Žlučníková dieta a černá káva + alkohol
Při pročítání výše uvedených zakázaných potravin a nápojů vás možná zarazila zmínka o alkoholu a černé kávě. Vždyť souseda Pepu – těžkého žlučníkáře – neustále vidíte s vychlazenou dvanáctkou v ruce, kterou prostřídá šálkem „turka“. Nutno podotknout, že zmíněné potraviny a nápoje působí na každého z nás jinak. To, co jednomu nevadí, může způsobovat druhému nesnesitelné bolesti. Proto se vyplatí se zdravím neriskovat a výše zmíněná pravidla dodržovat. Na internetu najdete dokonce nespočet receptů na žlučníkovou dietu, které vám jistě přijdou vhod.
Museli jste někdy držet žlučníkovou dietu? Jak jste to zvládali? Podělte se s námi o vaše zkušenosti do komentářů pod tímto článkem nebo na náš facebook.