Zeleninové pisto manchego: Lehký pokrm, který zahřeje

3
1275

Jak už název tohoto receptu napovídá, jde o tradiční španělskou specialitu, kterou si ale zamilují i ti, kteří do Španělska nikdy nezavítali a zelenině příliš neholdují. Jedinečné spojení unikátní chuti grilovaného lilku, rajčat, opečené cukety, smažené cibulky, česneku a pikantního chilli, zahřeje během podzimních chmurných dnů i uprostřed třeskuté zimy.

Součástí receptu je sice značné množství surovin, ve finále se vám z nich ale podaří připravit ohromné množství pokrmu, který lze jednoduše uchovat v ledničce po několik dlouhých dnů anebo zamrazit pro pozdější použití. Pisto manchego je ideální jako hlavní chod nebo příloha k drůbežímu či hovězímu masu.

„Zeleninové pisto manchego můžete servírovat teplé, studené, jako hlavní chod nebo přílohu.“

Základem pista je grilovaný lilek, který je potřeba grilovat na kvalitním grilu  a opečená cuketa. Lilek je ideální pokrm pro hubnutí. Obsahuje totiž mnoho vlákniny, která nás zasytí na dlouhou dobu. Upravit ho navíc, stejně jako cuketu, můžete mnoha různými způsoby. Vhodný je k zapékání, jako základ hustých podzimních polévek, do teplých i studených salátů, jako příloha anebo hlavní chod. Pro věčné dietářky bude jistě zajímavá také informace, že se v něm nenachází žádný tuk a 100 gramů lilku má pouze 35 kcal.

zelenina-1 - Zeleninové pisto manchego: Lehký pokrm, který zahřeje

Lilek obsahuje značné množství provitaminu A, vitaminu B3, vitaminu B6 (pyridoxinu), který je nezbytný pro dobrou funkci imunitního systému, vitaminu B5 a B9 a menší množství vitaminu C. Bohatý je také na draslík, železo, hořčík, zinek a mangan. Ze zdravotních účinků je potřeba zmínit skutečnost, že pravidelná konzumace lilku snižuje obsah cholesterolu v krvi, brání lámavosti drobných krevních kapilár, zlepšuje peristaltiku stav střevní mikroflóry a disponuje značnými antioxidačními účinky.

Zeleninové pisto manchego s lilkem a chilli

  • Doba přípravy: 90 minut
  • Počet porcí: 6
  • Náročnost přípravy: Střední
  • Ingredience:
  • 2 střední lilky
  • 2 střední cukety
  • 2 velké cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 3 papriky (různé barvy)
  • Asi 2 kg rajčat
  • 500 g rajčatové passaty
  • Olivový olej
  • Kari
  • Majoránka
  • Bazalka
  • Provensálské koření
  • Sůl
  • Pepř
  • Chilli

Postup přípravy

Rozehřejte si troubu asi na 170 stupňů. Plech vyložte pečícím papírem, lilek s cuketou omyjte a nakrájejte na zhruba 2 cm kostičky. Ty rozprostřete na pečící papír (neměly by se překrývat) a vložte do trouby. Průběžně promíchávejte a pečte asi 30 – 45 minut.

Ve velkém hrnci si rozehřejte olivový olej, na kterém zpěňte nadrobno nakrájené cibule. Přidejte tři stroužky česneku. Vedle si omyjte a na kostičky nakrájejte rajčata a papriky, které přidáte do hrnce k opražené cibulce. Kontrolujte lilek s cuketou a směs v troubě i hrnci co chvíli promíchejte.

Jakmile cukety s lilkem pustí šťávu a budou opečené, přimíchejte je do hrnce k rajčatům a paprikám. Zalijte rajčatovou passatou, přidejte kari, pepř, chilli a rozdrcenou majoránku. Vařte nezavřené do chvíle, dokud se šťáva uvnitř hrnce zredukuje na minimum. Poté přidejte zbývající rozetřený česnek, provensálské koření, bazalku a dle chuti sůl.

Náš tip: Podávat můžete samotné, s kuskusem, se zastřeným vejcem či pečivem. Při servírování posypejte čerstvými bylinkami.

lilek - Zeleninové pisto manchego: Lehký pokrm, který zahřeje

Zajímavosti o lilku:
  • Lilky se vyskytují nejen ve fialové, ale také v bílé či zelené barvě s proužky.
  • Lilek patří do stejné rodiny jako rajčata či brambory, které řadíme mezi lilkovité.
  • Ačkoli Číňané jedí lilek zasyrova, doma to raději nezkoušejte. Po jeho konzumaci v syrovém stavu by se vám totiž mohlo udělat pěkně nevolno.
  • Lilek patří mezi ovoce, nikoli mezi zeleninu.
  • Lilky před konzumací nebo úpravou neloupejte. Nejvíce cenných látek je totiž právě v jejich slupce.
  • Jeden plod lilku obsahuje až 95% vody a 50% hmotnosti spadá na vzduch!
  • Největší lilky světa dorostly do šesti metrů.

Zkoušeli jste si doma připravovat zeleninové pisto manchego? Dejte nám vědět, jak vám chutnalo! Napište nám do diskuze pod tento článek nebo na náš facebook.

5/5 - (2 votes)
Pavla Hájková
Postupem času skrze metody pokus omyl jsem přišla na to, že diety samy o sobě nefungují a nic neřeší. Jejich efekt je krátkodobý a velmi nejistý. Změna životního stylu, zahrnující dostatek pohybu a pestrost stravy, vás musí prostě bavit. A hlavně: Je to všechno ve vaší hlavě.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here