Zapečený lilek s cuketou, cherry rajčátky, bylinkami a parmazánem

4
1844

Sezóna přeje nákupům lilků a mladých cuket. Tyhle nesmírně dietní potraviny, které si můžete dopřávat i tehdy, hlídáte-li si váhu, jsou plné vitamínů a minerálů a také pro tělo cenných látek. Po jejich konzumaci zároveň nemusíte mít výčitky, protože obsahují spoustu vody a jen malé množství kalorií.

„Lilek společně s cuketou řadíme mezi dietní potraviny“

Co si ale budeme nalhávat – lilek je sám o sobě tak nějak bez chuti a cuketa? Stejný problém. Naštěstí pro vás máme zdravý a dietní recept, jehož příprava vám nezabere více, než pár minut a výsledek bude jednoduše dokonalý.

grilovaná-zelenina - Zapečený lilek s cuketou, cherry rajčátky, bylinkami a parmazánem

Zapečený lilek s cuketou, cherry rajčátky, bylinkami a zeleninou

  • Doba přípravy: do 1 hodiny
  • Počet porcí: 4
  • Náročnost přípravy: Lehká
  • Ingredience:
  • 3 ks střední cukety
  • 1 ks středně velkého lilku
  • 500 g cherry rajčátek
  • 2 velké cibule
  • 1 žlutou papriku
  • 4 velké stroužky česneku
  • 1 lžíci extra panenského olivového oleje
  • ¼ lžičky mořské soli a černý pepř na dochucení
  • ¼ lžičky čerstvě namletého černého pepře
  • 2/3 čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • ¼ hrnku čerstvé nasekané bazalky
  • ¼ hrnku čerstvé nasekané hladkolisté petrželky

cuketa - Zapečený lilek s cuketou, cherry rajčátky, bylinkami a parmazánem

Postup přípravy:

Předehřej si troubu na 230 stupňů. Cukety a lilek omyj a nakrájej na cca centimetrová kolečka. Rozprostři na plech vyložený pečicím papírem a nech péct zhruba deset minut. Jakmile lilek s cuketou ztratí většinu vody, je na čase s ním dále pracovat.

Do většího hrnce nalij olivový olej a nakrájej do něj na kostičky cibulku. Přidej lilek a cuketu z trouby, překrájená cherry rajčata, papriku, česnek a dochuť solí a pepřem. Nech zeleninou změknout a mezitím si připrav zapékací misku, kterou vymažeš máslem anebo kapkou oleje.

Před tím, než předáš zeleninu do zapékací misky, promíchej ji se 2/3 nasekaných bylinek a polovinou parmazánu. Nech péct na 180 stupňů asi 20 minut. Před koncem pečení přisypej zbytek parmazánu, který vytvoří křupavou kůrčičku.

Náš tip: Servírovat můžeš s rozpečenými brambory nebo opečenou bagetkou. Zeleninu na talíři ozdob zbývajícími bylinkami, popřípadě hoblinkami parmazánu.

lilek-1 - Zapečený lilek s cuketou, cherry rajčátky, bylinkami a parmazánem

 

Proč zařadit lilek s cuketou do našich jídelníčků?
  • Lilek neboli baklažán je cenným zdrojem vitamínů i minerálů, obsahuje málo kalorií, pomáhá snižovat cholesterol a je považován i za afrodisiakum
  • Lilek také výborným zdrojem draslíku, v tomto směru předčí i zelí, cibuli, mrkev a salát.
  • V baklažánech je kolem devadesáti procent vody, jsou proto vynikající součástí diet na hubnutí. Sto gramů baklažánu má pouhých 35 kcal.
  • Baklažán výrazně snižuje obsah cholesterolu v krvi a brání lámavosti drobných krevních kapilár.
  • Díky vysokému obsahu pektinů příznivě zlepšuje peristaltiku stav střevní mikroflóry
  • Lilek má rovněž antioxidační účinky – obsahuje látky, které likvidují nebezpečné volné radikály podporující vznik rakoviny.
  • Také cuketa je jednou z nejdietnějších potravin vůbec.
  • I cuketa je skvělým antioxidantem, který likviduje nebezpečné volné radikály podporující vznik rakoviny.
  • Cuketa odkyseluje organismus, detoxikuje a odvodňuje
  • Dále pak zlepšuje pohyblivost střev, příznivě působí na trávení
  • antibakteriální účinky, uklidňuje a působí proti stresu, posiluje svaly a srdce
  • Je vhodná při cukrovce, dně, revmatismu a problémech s ledvinami
5/5 - (1 vote)
Pavla Hájková
Postupem času skrze metody pokus omyl jsem přišla na to, že diety samy o sobě nefungují a nic neřeší. Jejich efekt je krátkodobý a velmi nejistý. Změna životního stylu, zahrnující dostatek pohybu a pestrost stravy, vás musí prostě bavit. A hlavně: Je to všechno ve vaší hlavě.