Jak uvařit růžičkovou kapustu

Jak uvařit růžičkovou kapustu

4.4
(19)

Nikdy jste nepřišli na chuť růžičkové kapustě? Pamatujete si ji jen jako rozbředlou nevábně páchnoucí kejdu ze školních jídelen? Pak vezměte jed na to, že po přečtení tohoto článku a vyzkoušení následujícího receptu bude kapusta neodmyslitelnou součástí vašich jídelníčků. Máme pro vás tip na lehký oběd nebo dietní večeři, který zasytí, zachutná a zalahodí nejednomu oku strávníka. Připraveni? Jdeme na to! Než, ale začneme s tímto fitness receptem, pojďme si říct, proč jsme vybrali zrovna kapustu.

Věděli jste: Růžičková kapusta zbavuje stresu i nadbytečných kilogramů.

Růžičková kapusta je jedním z mála druhů zeleniny, které nám na záhoně vydrží i během zimy. Měsíce únor a březen jsou právě měsíci růžičkové kapusty. V tomto období navíc obsahuje nejvyšší množství pro tělo nezbytných látek, vitamínů a minerálů. Pokud tedy vaše chuťové pohárky během zimy prahnou po čerstvé a křupavé zelenině, víte, po čem v obchodě sáhnout.

Kapusta se řadí se to kategorie košťálová zeleniny společně se zelím, květákem, kedlubnou či brokolicí.

Růžičková kapusta a zdraví

Růžičková kapusta obsahuje značné množství vitaminu B1-thiaminu, který podporuje naši mentální svěžest a odolnost, soustředěnost i fyzickou výkonnost. Dalším cenným prvkem je i kyselina listová, která podporuje tvorbu červených krvinek i aminokyselin. Růžičková kapusta je bohatá také na draslík, vápník, hořčík, železo, fosfor a selen.

Tato zelenina je ideální pro odvodnění a detoxikaci organismu. Konzumovat by ji měli zejména lidé, které trápí trávení. Kapusta totiž čistí střeva a působí preventivně proti zácpě. Velmi vhodná je také pro osoby trpící revmatismem a ty, kteří chtějí snížit svoji hmotnost. Tato zázračná zelenina vás zbaví nejen přebytečné vody, díky vysokému obsahu vlákniny také zasytí na dlouhou dobu.

růžičková kapusta v misce

Recept: Restovaná růžičková kapusta se šalotkami

Připravili jsem pro vás dietní recept na kapustu. Takže vytáhněte pánvičky, růžičkovou kapustu a pusťte se do toho s námi, společně si krok za krokem ukážeme, jak uvařit nejlepší restované kapustičky, jaké jste kdy do úst vložili. 🙂 Jako bonus se jedná i o veganský recept.

  • Doba přípravy: 30 minut
  • Počet porcí: 2
  • Náročnost přípravy: Střední

Ingredience

  • 500 g růžičkové kapusty
  • 2 lžíce přepuštěného másla ghí
  • 2 velké šalotky
  • sůl a pepř na dochucení
  • Šťáva z 1 citronu
  • Lístky bazalky

Postup přípravy

  1. Jako první si předehřejte troubu na 210 °C a připravte zeleninu.
  2. Růžičkovou kapustu omyjte a nakrájejte na poloviny.
  3. Šalotku rozdělte na zhruba centimetrové klínky.
  4. Na pánvičce rozehřejte přepuštěné máslo, přidejte šalotku a kapusty a restujte zhruba 3 minuty.
  5. Poté důkladně promíchejte, a nechte restovat další tři minuty.
  6. Jakmile je trouba předehřátá, vložte do ní pánev se zeleninou, posolte, opepřete a zakápněte šťávou z citronu.
  7. V troubě pečte 5 minut, přidejte oprané lístky bazalky a pečte dalších 5 minut, dokud nebudou kapusty zlatavé.
  8. Po vytažení z trouby ihned servírujte.
  9. Dochutit/posypat můžete například parmazánem či čímkoliv co máte rádi.

Náš tip: Hotové kapusty můžete zakápnout balsamikovou redukcí. Získají zcela novou a netradiční chuť.

růžičková kapusta na stole

Zajímavosti o růžičkové kapustě

  • Růžičková kapusta patří společně s některými dalšími druhy zeleniny ke kultivarům brukve zelné (Brassica oleracea).
  • Z brukve zelné byla tato zelenina vyšlechtěna v 18. století.
  • Košťál růžičkové kapusty dosahuje výšky od třiceti centimetrů do jednoho metru.
  • Na rozdíl od jiných tato zelenina vydrží teploty až do mínus 17ºC.
  • Pokud růžice kapusty projdou mrazem, jsou chutnější.
  • Kapusta je velmi bohatá na vitamíny A, C, E a hlavně vitamíny skupiny B.
  • Tento druh zeleniny účinně bojuje s volnými radikály a chrání tělo před rakovinotvorným bujením.
  • Zvyšuje pevnost tkání, vyživuje pleť a vlasy.
  • Čím je plod menší, tím je chutnější a nemusíte jej ani tepelně upravovat.
  • Dlouhým vařením, pečením nebo smažením růžičková kapusta (stejně jako jiné druhy zeleniny) ztrácí řadu prospěšných látek.
  • Ideální je do salátů, polévek, ale i samostatně spařená nebo zapečená.

Máte rádi růžičkovou kapustu? Podělte se s ostatními o vaše oblíbené recepty v diskuzi pod tímto článkem a nezapomeňte tento vynikající recept sdílet i vašim přátelům.

Byl pro vás tento návod přínosný a dobře napsaný?

Klikni na hvězdičky pro hodnocení!

Průměrné hodnocení 4.4 / 5. Počet hlasujících 19

Zatím nikdo nehlasoval, buď první!

Jak uvařit zelí
Jak uvařit zelí

Zelí je zelenina číslo jedna pro všechny opravdové znalce chutných a zdravých potravin. Vyživuje a léčí a pobaví duši.  Pro bílé >>>

Jak jíst avokádo
Jak jíst avokádo

Avokádo je lahůdka mnoha tváří. I přes vysokou míru obsaženého tuku je perfektní potravinou do diet. Důvodem je výborná stravitelnost >>>

3 Comments
  • Tak to je bomba recept, škoda že už je po sezóně a nechci kupovat drahé v obchodě. Holt si budu muset počkat na ty domácí ze zahrádky.

  • Dobrý den, recept je výborný! Ale jen pro pořádek, s máslem ghi se nejedná o veganský recept, jak je v popisku uvedeno, ale vegetariánský 🙂 Máslo lze nicméně lehce nahradit třeba olivovým olejem, nebo jiným rostlinným tukem a pokrm je přesto super. Tak jen, aby text někoho neuvedl omyl 😉

Leave a comment

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *