Proč není v pořádku ve své každodenní stravě ignorovat zdravé tuky?

2
206
Které tuky jsou zdravé?

Zajímáte-li se o výživu, jistě víte, že tuky jsou nedílnou součástí zdravé a vyvážené stravy. Je však důležité vědět, jaké tuky vaše tělo potřebuje a jaké mu naopak mohou značně uškodit. Nic se nemá přehánět, a proto je třeba nastavit si takový denní příjem vybraných tuků, který bude mít pouze pozitivní účinky na tělo.

Základními živinami nutnými pro správnou funkci všech orgánů těla jsou tuky, sacharidy a bílkoviny. Prvně jmenovaná složka by se na denním příjmu potravy měla podílet 25 až 30 %. Záleží na životním stylu každého jedince.

Na co jsou zdravé tuky dobré?

Někteří lidé si stále myslí, že tukům by se měli v co největší míře vyvarovat. Opak je ale pravdou: pro vyvážené stravování je typické, že žádná složka potravy – tedy ani tuky – by neměla být zcela vyloučena. Důležitý je zde však výběr těch správných tuků, které vašemu tělu v přiměřené míře neškodí – jako například transmastné kyseliny, které vznikají průmyslovou výrobou a zpracováním tuků za vysokých teplot.

Co tedy mezi zdravé tuky patří? Jedná se především o omega-3 a omega-9 mastné kyseliny, které mají příznivý vliv na funkci srdce, cév, imunitního a nervového systému.

Neignorujte ani další složky potravy

V pravidelném jídelníčku člověka by v žádném případě neměly chybět ani sacharidy a bílkoviny. V souvislosti s bílkovinami se hovoří především o proteinových nápojích, které jsou určeny k dodání této látky.

Může se jednat třeba o nápoje Formula 1, které kromě množství proteinu obsahují i další zdraví prospěšné látky jako vlákninu nebo vitamíny a minerály. Jedná se o produkt rychlý na přípravu, kdy stačí pouze smíchat dvě polévkové lžíce prášku s polotučným mlékem nebo jeho rostlinnou náhradou.

Tyto a další zdraví prospěšné produkty lze zakoupit v síti distributorů společnosti Herbalife.

Rate this post
Lucie Procházková
Vždycky jsem byla tou malou oplácanou holkou, kterou v hodinách tělocviku nikdo do svého týmu nechtěl. Na škole jsem začala experimentovat s řadou nesmyslných diet a až mnohem později jsem pochopila pravou podstavu hubnutí a zdravého stravování.

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here