Luxusní čočkové kari s mrkví a rajčaty

0
231

O kari koření jste už určitě nejednou slyšeli. Jeho kořeny jsou v Indii a ve své podstatě jde o směs kurkumy, koriandru, kardamomu, římského kmínu, pískavice, bílého pepře, mleté papriky a chilli. Existuje však nespočet kořenících směsí s menšími obměnami. Setkat se tak proto můžete (kromě indického) také s thajským kari, anglickým, javánským nebo karibským.

„Některé recepty na kari obsahují i 25 druhů koření“

Hlavní přísadou kari koření je nepochybně kurkuma. Ta je společně se zázvorem výborným antioxidantem s anti mutagenním a protinádorovým působením. Eliminuje v těle volné radikály a v tomto ohledu je mnohem účinnější než vitamin C nebo E. Kurkuma kromě toho ulevuje též od bolesti a ovlivňují proteiny v těle, které snižují napětí v cévách.

Pokud bojujete s váhou, rozhodně se kari koření nevyhýbejte. Nejnovější vědecké výzkumy z Tuftské university v Bostonu totiž dokazují, že pokrm, který obsahuje kurkumu, vede k menšímu přibírání na váze než stejné jídlo bez přídavku kari. Kurkumin – látka obsažená v kari – totiž potlačuje nárůst tukových buněk a jeho příznivé schopnosti jsou spojovány také s léčbou rakoviny kůže, Alzheimerovy choroby, artritidy a osteoporózy.

kari - Luxusní čočkové kari s mrkví a rajčaty

Kari ovšem působí též jako přírodní antibiotikum a antiseptikum. U odřenin se skvěle hodí jako zásyp a navíc má jednoduše neodolatelnou chuť. I to je samozřejmě jeden z důvodů, proč bude ústředním tématem dnešního receptu právě kari. Připravíme si jeho odlehčenou variantu z červené čočky, v níž nebude chybět kajenský pepř, čerstvá mrkev, šťavnatá rajčata, zázvor ani koriandr.

Čočkové kari s mrkví a rajčaty

  • Doba přípravy: 50 minut
  • Počet porcí: 4
  • Náročnost přípravy: Střední
  • Ingredience:
  • 250 g červené čočky
  • 1 oříšek másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 větší cibule
  • 3 větší mrkve
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 250 ml rajčatové passaty
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 vrchovatou lžíci kari koření
  • 1 vrchovatou lžíci garam masala koření
  • 1 čajovou lžičku mletého a sušeného kajenského pepře
  • Shoyu sójovou omáčku
  • 3 stroužky českého česneku
  • Pepř
  • Koriandr

Postup přípravy

V první řadě si do studené vody namočte všechnu červenou čočku. Díky svému složení není potřeba luštěninu namáčet přes noc ani ji dlouze vařit. V druhém větším hrnci rozpalte máslo společně s olivovým olejem. Všechny tři cibule si nakrájejte na malé kostičky, které následně vhoďte na rozpálený tuk. Mrkve očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Opět přisypejte k cibuli a promíchejte.

Jakmile cibulka trošku zesklovatí, přidejte na kostičky nakrájená rajčata a najemno nastrouhaný zázvor. Přisypejte kari koření, garam masalu, kajenský pepř a nechte restovat tak dlouho, dokud rajčata nezměknou. Po jejich změknutí, přidejte slitou čočku a zeleninový vývar. Přilijte rajčatovou passatu, zakryjte pokličkou a vařte asi 20 minut, dokud čočka nezměkne. Namísto soli použijte sójovou omáčku Shoyu a po odstavení z plamene dochuťte pepřem a rozetřeným česnekem.

Náš tip: Čočkové kari můžete podávat s rýží basmati nebo s volským okem a čerstvými bylinkami.

očka - Luxusní čočkové kari s mrkví a rajčaty

Zajímavosti o červené čočce:
  • Červená čočka je nejlépe stravitelnou luštěninou
  • Je plná rostlinných bílkovin a vlákniny.
  • Obsahuje mnoho vitamínů skupiny B a kyseliny listové.
  • Je bohatá na draslík, fosfor, hořčík a vápník.
  • Obsahuje i mnoho železa a tím podporuje krvetvorbu.
  • Je účinná při odtučňovacích kúrách.
  • Reguluje funkci střev a je skvělou prevencí proti zácpě.
  • Snižuje obsah cukru v krvi.
  • Nadlouho zasytí a upravuje zažívání i trávení.
  • skvělé zahušťovací schopnosti. Použít ji proto můžete i do polévek nebo omáček namísto klasické jíšky.
  • Má velmi jemnou oříškovou chuť, proto zachutná i lidem, kteří jinak luštěniny příliš nekonzumují.
  • Jako jedna z mála luštěnin nenadýmá.

Zkoušeli jste si doma připravovat čočkové kari? Dejte nám vědět, jak vám chutnalo! Napište nám do diskuze pod tento článek nebo na náš facebook.

Luxusní čočkové kari s mrkví a rajčaty
5 (100%) 2 hodnocení

Postupem času skrze metody pokus omyl jsem přišla na to, že diety samy o sobě nefungují a nic neřeší. Jejich efekt je krátkodobý a velmi nejistý. Změna životního stylu, zahrnující dostatek pohybu a pestrost stravy, vás musí prostě bavit. A hlavně: Je to všechno ve vaší hlavě.

NAPIŠ K ČLANKU SVŮJ KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here