Luxusní čočkové kari s mrkví a rajčaty

0
2726

O kari koření jste už určitě nejednou slyšeli. Jeho kořeny jsou v Indii a ve své podstatě jde o směs kurkumy, koriandru, kardamomu, římského kmínu, pískavice, bílého pepře, mleté papriky a chilli. Existuje však nespočet kořenících směsí s menšími obměnami. Setkat se tak proto můžete (kromě indického) také s thajským kari, anglickým, javánským nebo karibským.

„Některé recepty na kari obsahují i 25 druhů koření“

Hlavní přísadou kari koření je nepochybně kurkuma. Ta je společně se zázvorem výborným antioxidantem s anti mutagenním a protinádorovým působením. Eliminuje v těle volné radikály a v tomto ohledu je mnohem účinnější než vitamin C nebo E. Kurkuma kromě toho ulevuje též od bolesti a ovlivňují proteiny v těle, které snižují napětí v cévách.

Pokud bojujete s váhou, rozhodně se kari koření nevyhýbejte. Nejnovější vědecké výzkumy z Tuftské university v Bostonu totiž dokazují, že pokrm, který obsahuje kurkumu, vede k menšímu přibírání na váze než stejné jídlo bez přídavku kari. Kurkumin – látka obsažená v kari – totiž potlačuje nárůst tukových buněk a jeho příznivé schopnosti jsou spojovány také s léčbou rakoviny kůže, Alzheimerovy choroby, artritidy a osteoporózy.

kari - Luxusní čočkové kari s mrkví a rajčaty

Kari ovšem působí též jako přírodní antibiotikum a antiseptikum. U odřenin se skvěle hodí jako zásyp a navíc má jednoduše neodolatelnou chuť. I to je samozřejmě jeden z důvodů, proč bude ústředním tématem dnešního receptu právě kari. Připravíme si jeho odlehčenou variantu z červené čočky, v níž nebude chybět kajenský pepř, čerstvá mrkev, šťavnatá rajčata, zázvor ani koriandr.

Čočkové kari s mrkví a rajčaty

  • Doba přípravy: 50 minut
  • Počet porcí: 4
  • Náročnost přípravy: Střední
  • Ingredience:
  • 250 g červené čočky
  • 1 oříšek másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 větší cibule
  • 3 větší mrkve
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 250 ml rajčatové passaty
  • 250 ml zeleninového vývaru
  • 1 vrchovatou lžíci kari koření
  • 1 vrchovatou lžíci garam masala koření
  • 1 čajovou lžičku mletého a sušeného kajenského pepře
  • Shoyu sójovou omáčku
  • 3 stroužky českého česneku
  • Pepř
  • Koriandr

Postup přípravy

V první řadě si do studené vody namočte všechnu červenou čočku. Díky svému složení není potřeba luštěninu namáčet přes noc ani ji dlouze vařit. V druhém větším hrnci rozpalte máslo společně s olivovým olejem. Všechny tři cibule si nakrájejte na malé kostičky, které následně vhoďte na rozpálený tuk. Mrkve očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle. Opět přisypejte k cibuli a promíchejte.

Jakmile cibulka trošku zesklovatí, přidejte na kostičky nakrájená rajčata a najemno nastrouhaný zázvor. Přisypejte kari koření, garam masalu, kajenský pepř a nechte restovat tak dlouho, dokud rajčata nezměknou. Po jejich změknutí, přidejte slitou čočku a zeleninový vývar. Přilijte rajčatovou passatu, zakryjte pokličkou a vařte asi 20 minut, dokud čočka nezměkne. Namísto soli použijte sójovou omáčku Shoyu a po odstavení z plamene dochuťte pepřem a rozetřeným česnekem.

Náš tip: Čočkové kari můžete podávat s rýží basmati nebo s volským okem a čerstvými bylinkami.

očka - Luxusní čočkové kari s mrkví a rajčaty

Zajímavosti o červené čočce:
  • Červená čočka je nejlépe stravitelnou luštěninou
  • Je plná rostlinných bílkovin a vlákniny.
  • Obsahuje mnoho vitamínů skupiny B a kyseliny listové.
  • Je bohatá na draslík, fosfor, hořčík a vápník.
  • Obsahuje i mnoho železa a tím podporuje krvetvorbu.
  • Je účinná při odtučňovacích kúrách.
  • Reguluje funkci střev a je skvělou prevencí proti zácpě.
  • Snižuje obsah cukru v krvi.
  • Nadlouho zasytí a upravuje zažívání i trávení.
  • skvělé zahušťovací schopnosti. Použít ji proto můžete i do polévek nebo omáček namísto klasické jíšky.
  • Má velmi jemnou oříškovou chuť, proto zachutná i lidem, kteří jinak luštěniny příliš nekonzumují.
  • Jako jedna z mála luštěnin nenadýmá.

Zkoušeli jste si doma připravovat čočkové kari? Dejte nám vědět, jak vám chutnalo! Napište nám do diskuze pod tento článek nebo na náš facebook.

Postupem času skrze metody pokus omyl jsem přišla na to, že diety samy o sobě nefungují a nic neřeší. Jejich efekt je krátkodobý a velmi nejistý. Změna životního stylu, zahrnující dostatek pohybu a pestrost stravy, vás musí prostě bavit. A hlavně: Je to všechno ve vaší hlavě.

NAPIŠ K ČLANKU SVŮJ KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here