Krémová polévka z dýně Hokkaidó s chia semínky a bylinkami

0
506

Dýni můžeme bez uzardění považovat za pravou a nefalšovanou podzimní superpotravinu. Ačkoli jí třeba mnozí z nás doposud nepřišli na chuť, na její obranu musíme říct, že když se zvládne dobře upravit, je skvělá v polévkách, zákuscích, jako příloha, salát nebo dokonce hlavní chod.

První zmínky o dýni pochází z období před sedmi tisíci lety. Právě tehdy začala kralovat jídelníčkům původních obyvatel Ameriky. Odtud se dostala až na náš stůl. Protože obsahuje vysoké procento vlákniny, je lehce stravitelná a zasytí nás na dlouhou dobu. Proto se jí nemusíme vyhýbat ani během dietních opatření.

„Před 7 000 lety začala dýně kralovat jídelníčkům původních obyvatel Ameriky.“

Kromě toho, že je lehce stravitelná, prospívá také našemu trávení a vyrovnává funkci slinivky a sleziny. Také se hodí k prevenci či léčbě diabetu a obezity. Váže na sebe tuky i vodu, které následně odvádí z těla ven. Různé druhy a odrůdy dýní jsou doporučovány také osobám, které se potýkají s onemocněním srdce a oběhového systému, ledvin, při zácpách, žlučníkových či jaterních chorobách, anebo močových kamenech. Konzumace dýňových semínek navíc údajně pomáhá bojovat s nejrůznějšími nádorovými onemocněními.

Jak jsme zmínili výše, taková dýně je v kuchyni hotový zázrak. Připravit si z ní totiž můžete nejen lahodnou přílohu, ale také salát, zamíchat ji k masu či bramborám, uvařit z ní výborný puding, upéct bábovku nebo ji rozmixovat a podávat ve formě lahodné podzimní polévky, která je nabitá vitamíny, antioxidanty a vlákninou. Dneska pro vás máme další z odzkoušených receptů, které zachutnají všem bez rozdílu věku či stravovacích návyků.

Krémová-polévka-z-dýně-Hokkaidó-s-chia-semínky-a-bylinkami-2 - Krémová polévka z dýně Hokkaidó s chia semínky a bylinkami

Krémová polévka z dýně Hokkaidó s opraženými chia semínky

  • Doba přípravy: 50 minut
  • Počet porcí: 4
  • Náročnost přípravy: Střední
  • Ingredience:
  • Oříšek másla
  • 1 bílá cibule
  • 1 menší dýně Hokkaidó
  • 3 stroužky česneku
  • Kari
  • Sůl
  • Pepř
  • Chia semínka
  • Olivový olej

Krémová-polévka-z-dýně-Hokkaidó-s-chia-semínky-a-bylinkami-4 - Krémová polévka z dýně Hokkaidó s chia semínky a bylinkami

Postup přípravy

Ve velkém hrnci si necháme rozpustit oříšek másla. Cibuli nakrájíme na malé kostičky, česnek oloupeme a nastrouháme na struhadle. Vše dáme orestovat do hrnce. Mezitím si připravíme dýni, kterou pečlivě omyjeme, rozkrájíme na podélné plátky a poté na kostičky. Tvrdší kůru škrábat ani loupat nemusíme, během vaření změkne a dodá polévce krásnou barvu i jedinečnou chuť.

Mezitím, co se cibulka s česnekem smaží, zasypeme jí polévkovou lžící kari. Poté přidáme dýni nakrájenou na kostičky a zalijeme ji vroucí vodou. Dýně by měla být tak akorát ponořená. Více vody by udělalo polévku zbytečně řídkou. Hrnec přiklopíme a dusíme zhruba 20 minut.

Jakmile je dýně měkká, připravíme si ponorný mixér a obsah hrnce rozmixujeme dohladka. Pokud nechceme mít v polévce kousky dýně, můžeme polévku přecedit. Hotovou polévku dochutíme solí, pepřem a na závěr můžeme přidat ještě čajovou lžičku kari. Pokud by se někomu zdála příliš výrazná, je možno jí zjemnit horkou smetanou.

Náš tip: Horkou polévku nalijeme do hlubokého talíře, můžeme zakápnout olivovým olejem, posypat chia semínky a nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami.

Krémová-polévka-z-dýně-Hokkaidó-s-chia-semínky-a-bylinkami-3 - Krémová polévka z dýně Hokkaidó s chia semínky a bylinkami

Zajímavosti o dýních:
  • Dýni Hokkaidó můžete jíst vařenou, pečenou, ale i syrovou
  • Semínka dýně stačí opražit nebo naložit do slaného nálevu. Jsou skvělé v polévkách i salátech.
  • Dýně jsou bohaté na vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C.
  • Hokkaidó je původem z Nové Anglie. Až mnohem později byla převezena na druhý největší japonský ostrov.
  • Na světě existuje asi 850 druhů dýní.
  • Všechny tyto druhy (včetně těch okrasných) jsou ale jedlé.
  • Dýně se skládá asi z 90 % z vody.
  • Hokkaidó má nízkou nutriční hodnotu a je vhodná k redukčním dietám.

Zkoušeli jste polévku z dýně Hokkaidó? Jak vám chutnala? Pochlubte se fotografiemi na našem facebooku.

4.5/5 - (4 votes)
Pavla Hájková
Postupem času skrze metody pokus omyl jsem přišla na to, že diety samy o sobě nefungují a nic neřeší. Jejich efekt je krátkodobý a velmi nejistý. Změna životního stylu, zahrnující dostatek pohybu a pestrost stravy, vás musí prostě bavit. A hlavně: Je to všechno ve vaší hlavě.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here