Flexitariánství – výživový trend roku

5
1017

Co byste řekli zdravému stravovacímu systému, který by vám ve výběru potravin příliš nesvazoval ruce? Takovému, ve kterém byste měli překvapivě široké pole působnosti, a nemuseli byste se cítit provinile, kdyby vám na talíři jednou za čas přistál steak?

Zajímavá nabídka? Pak vítejte mezi flexitariány

Kdo je flexitarián?

Člověk, který se stravuje převážně na bázi vegetariánské či veganské, ale příležitostně si dá i kvalitní maso. Někteří odborníci takovým lidem říkají semi-vegetariáni, ale termín „flexitariáni“ si získává stále větší oblibu.

Zase nějaký super moderní výživový trend?

Nic takového. Flexitariánství existuje už řadu let, akorát si na svoje pojmenování a definici muselo nějakou chvíli počkat. Nicméně lidí, kteří nejedí maso každý den, je mezi námi hodně. A údajně jich bude víc a víc.

Z čeho vychází současná popularita flexitariánství?

Těch důvodů může být několik. Jedním z nich je jistě rostoucí cena masa. Důležitou roli sehraje i fakt, že stále více lidí řeší, v jakých podmínkách žijí jatečná zvířata. A pokud už jim na talíři přistane řízek či biftek, pak nejlépe v bio kvalitě, se kterou se pojí i určitá etická pravidla ohledně chovu skotu či drůbeže.

Současně narůstá popularita konzumace zeleninových pokrmů a rostlinných zdrojů bílkovin. Přičemž oblibě flexitariánství nahrává i fakt, že se k němu hlásí některé známé osobnosti, například Emma Thompson, Gwyneth Paltrow, Cameron Diaz či dokonce Jamie Oliver. Zapomenout nesmíme ani na propagátory tzv. bezmasých pondělků Paula, Mary a Stellu McCartneyovi.

Jak se stát flexitariánem?

Není to nic těžkého. Na rozdíl od jiných, značně ortodoxních, výživových směrů, je tento, jak už název napovídá, velmi flexibilní.

Začít tedy můžete třeba oblíbenými bezmasými pondělky – mohou to být tedy samozřejmě i úterky, středy nebo jakýkoliv jiný den v týdnu. Každopádně jeden den v týdnu nejezte maso a  zaměřte se na zeleninové pokrmy.

steak - Flexitariánství - výživový trend roku

Současně se snažte, aby maso, které budete v dalších dnech konzumovat, bylo opravdu kvalitní, nejlépe bio.

Postupně byste se od jednoho bezmasého dne měli dostat do situace, kdy se zhruba 80 % času budete stravovat jako lakto-ovo vegeteriáni (případně vegetariáni či vegani, záleží na tom, co vám bude blízké) a 20 % si ponecháte jako dobu vhodnou ke konzumaci masa. A je jen na vás, na kdy si to „masové“ období určíte. Někteří flexitariáni jedí maso jen o víkendech, jiní zase výhradně, když se stravují v restauraci. Tohle pravidlo by mělo vycházet z vaší osobní, svobodné volby.

Co vám to přinese?

Omezení konzumace masa s sebou nese řadu prokazatelných pozitivních účinků, z nichž za nejvýznamnější lze považovat snížení rizika cukrovky, některých druhů rakoviny či  onemocnění kardiovaskulárního systému.

Současně se nemusíte nijak drasticky omezovat, flexitariáni vychází z faktu, že člověk je všežravec, je pro něj tedy konzumace masa přirozená, ale nemusí ho mít každý den.

V dnešní době jistě uvítáte i fakt, že flexitariánská strava je podle expertů až o 60 % levnější (pokud nakupujete sezónní ovoce a zeleninu, nejlépe od lokálních pěstitelů) a také méně kalorická. O co baculatější tedy zůstane vaše peněženka, o to štíhlejší budete mít pas.

4/5 - (4 votes)
Lucie Procházková
Vždycky jsem byla tou malou oplácanou holkou, kterou v hodinách tělocviku nikdo do svého týmu nechtěl. Na škole jsem začala experimentovat s řadou nesmyslných diet a až mnohem později jsem pochopila pravou podstavu hubnutí a zdravého stravování.